Xenopus laevis Üretme ve Fetax Test Laboratuvarı

Ordo: Anura

Familya: Pipidae

Genus: Xenopus

Species: X. laevis (Daudin, 1802)

X. laevis (Güney Afrika tırnaklı kara kurbağası) türü, biyolojik ve biyomedikal araştırmalar açısından önemli bir organizma olup deney hayvanı olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.Bu kurbağanın dişisi, eskiden gebeliği belirleme amacıyla yapılan Hogben testinde, test hayvanı olarak kullanılmıştır. Xenopus embriyoları ile yapılan Kurbağa Embriyo Teratogenez Testi - Xenopus (FETAX), herhangi bir test materyalinin (ksenobiotikler, nanomateryaller ve ilaçlar) potansiyel gelişimsel toksisitesini belirlemek için kullanılan hızlı, kolay ve ucuz bir test yöntemidir. FETAX, başlıca bir organogenez testidir ve Xenopus’un embriyonik gelişiminin ilk 96 saati insan organogenezindeki ana aşamalarla hemen hemen aynıdır. Bu yüzden de FETAX insan gelişiminde potansiyel toksin ve teratojenlerin belirlenmesinde kullanılabilir. FETAX , ekolojik ve insan sağlığı risk değerlendirmesi için akut, kronik, gelişimsel ve davranışsal toksisiteyi izleme yeteneğine sahiptir.

Bilgi almak için:

Uzm. Vet. Hek. F. Emrah SOYLU          Tel No: 0232-311-4934                  E-Mail:fahri.emrah.soylu@ege.edu.tr

Prof.Dr. Ferah SAYIM                         Tel No: 0232-311-1783                  E-Mail:ferahozkan71@gmail.com